τα οφέλη του έλαιου σησαμιού για το δέρμα

Ένα από τα πιο βασικά έλαια της Αγιουρβέδα, το σησαμέλαιο είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία φυτικά έλαια – φρουροί και σύμμαχοι της ομορφιάς. Εξαιρετικό έλαιο μασάζ τόσο για το πρόσωπο όσο και για ολόκληρο το σώμα αλλά και τα μαλλιά.

Το έλαιο σησαμιού εξάγεται από τους σπόρους του φυτού (Sesamum indicum). Ανήκει στην κατηγορία των πρώτων φυτών που καλλιεργήθηκαν και συνοδεύουν τον άνθρωπο από την αρχή της ιστορίας του. Καλλιέργειες σησαμιού αναφέρονται τόσο στους Ασσύριους και στους Σουμέριους στην Μεσοποταμία όσο και στην Ινδία και την Ασία όπου όλοι οι λαοί το χρησιμοποιούσαν καθημερινά στην μαγειρική, για θεραπείες αλλά και για καλλυντική χρήση. Το σησαμέλαιο εκτιμάται ακόμα και σήμερα κατέχοντας σημαντική θέση σε πολλούς τομείς και εφαρμογές από την μαγειρική, και την ιατρική εναλλακτική αλλά και συμβατική μέχρι σε καλλυντικά προϊόντα. Η Αγιουβέρδα χρησιμοποιεί το σησαμέλαιο στις διάφορες θεραπείες της με παραδοσιακούς τρόπους χρήσης όπως αναφέρονται σε κείμενα της οπού χρονολογούνται τουλάχιστον εδώ και 4.000 χρόνια!

Ιδιότητες – οφέλη

  • Πλούσιο σε βιταμίνη E, K, A, B1, B2, B3 και B6 καθώς και σε μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο το πολύτιμο αυτό έλαιο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων όπως το ολεϊκό οξύ, λινολεϊκό και παλμιτικό οξύ όλα εξίσου σημαντικά για την φροντίδα και διατήρηση της καλής υγείας και ομορφιάς του δέρματος….

Συνέχεια

Advertisements

Τα οφέλη του ελαίου αβοκάντο – avocado oil

Tο αβοκάντο χρησιμοποιείται  με διάφορους τρόπους εδώ και αιώνες από τους Αζτέκους και  τους  Ίνκας. Αποτελεί  πλέον παράδοση στις θεραπείες ομορφιάς των γυναικών στο Μεξικό, Κεντρική και  Νότια Αμερική. Το πολύτιμο έλαιο του  χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης για τις εκπληκτικά οφέλη του.

Ιδιότητες – οφέλη

  • πολύ πλούσιο σε βιταμίνες A, D, B1, B2 και E, λεκιθίνη, πρωτεΐνες, βήτα-καροτίνη, ποτάσσιο, μαγνήσιο, σίδηρο, αμινοξέα και φολικό οξύ παρέχει άμεση φροντίδα σε πολλές ανάγκες του δέρματος και των μαλλιών.

Για το πρόσωπο και το σώμα:

  • βοηθάει στην μείωση των κηλίδων του γήρατος  αλλά και δρα αποτελεσματικά  σε θεραπείες  για ουλές, πληγές και εγκαύματα  χάρη  της  εξαιρετικής  αναπλαστικής  ιδιότητας του.
  • απορροφάται εύκολα , θρέφει, διατηρεί  ελαστική και  πολύ απαλή  την επιδερμίδα γεγονός που το καθιστά ιδανικό για το  τραχύ, ξηρό και κουρασμένο δέρμα.
  • αυξάνει σημαντικά την ποσότητα του κολλαγόνου ( μία εξαιρετικά σημαντική πρωτεΐνη του δέρματος που παρέχει ελαστικότητα, σφρίγος , νεανική εμφάνιση και βοηθάει στην καταπολέμηση των ρυτίδων) στο δέρμα.
  • ενυδατώνει άμεσα και αποτελεσματικά, το ξηρό και αφυδατωμένο  δέρμα ωφελείται πάρα πολύ από το έλαιο αβοκάντο το επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • φυσικό αντηλιακό φίλτρο προστατεύει  και  θεραπεύει ενυδατώνοντας το δέρμα μετά από παρατεταμένη έκθεση του στον ήλιο (στο Μεξικό οι γυναίκες το  χρησιμοποιούν πολύ συχνά για να ανακουφίσουν το δέρμα τους)…

 

Για τα μαλλιά:

  •  θρέφει τις  ρίζες και συμβάλλει  ενεργά στην ανάπτυξη νέων τριχών.
  • προστατεύει  τα μαλλιά από την βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου.
  • αναδομεί την εύθραυστη τρίχα και χαρίζει λάμψη στα  άτονα θαμπά μαλλιά.

Οδηγίες – tips

για το πρόσωπο:

  • σε καθαρό δέρμα απλώστε λίγο με ελαφρά βρεγμένα δάκτυλα ή ψεκάστε με λοσιόν (συνιστάται)  και κάντε μασάζ με  απαλές  κινήσεις.
  • χρησιμοποιήστε το  σαν έλαιο προσώπου αλλά και  σαν κρέμα νυκτός προσώπου και ματιών.

για το σώμα:

  • χρησιμοποιήστε το  σαν κρέμα σώματος για μετά από το μπάνιο ή σαν έλαιο μασάζ μόνο του ή μαζί με έλαιο χοχόμπα ή έλαιο της επιλογής σας. Μπορείτε να προσθέσετε  και αιθέρια έλαια εάν θέλετε.

.για τα μαλλιά: σαν ζεστή μάσκα μαλλιών: ζεστάνετε ελαφρά  1-2(ανάλογα με το μήκος των μαλλιών)    κουταλιές σούπας έλαιο αβοκάντο . Με τα δάκτυλα σας κάντε μασάζ στις ρίζες των μαλλιών και σε όλο το μήκος τους για 5-10 λεπτά. Εάν έχετε λιπαρή ρίζα αλλά  ξηρά  μαλλιά κάντε μασάζ  μόνο στα μαλλιά. Βουτήξτε μία πετσέτα σε ζεστό νερό για 1-2 λεπτά, στύψτε τη καλά και τυλίξτε  το κεφάλι σας με αυτή. Αφήστε το έτσι για 20 λεπτά και μετά  λουστείτε.

πηγή: www.bacchia.gr

Αυθεντικό βιολογικό έλαιο αβοκάντο θα βρείτε στο www.bacchia.gr

Σημείωση: Oι συνταγές και τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του Bacchia – eco ethical store (www.bacchia.gr)  και κάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης

έλαιο αργκάν – argan oil

Ο υγρός χρυσός της ερήμου

Το έλαιο Αργκάν  είναι ένα σπάνιο έλαιο που εξάγεται από τα κουκούτσια του φρούτου της Argania Spinosa (δέντρο Αργκάν), που φύεται στο Μαρόκο. Παραδοσιακά  χρησιμοποιείται αιώνες τώρα από τις γυναίκες στο Μαρόκο τόσο για την προστασία και φροντίδα της ομορφιάς όσο και για την διατροφή. Η παραγωγή του ελαίου είναι σχετικά μικρή για την μεγάλη ζήτηση που έχει παγκοσμίως , για αυτό θεωρείται από τα πιο ακριβά έλαια.

Ονομαζόμενο και υγρός χρυσός  το έλαιο Αργκάν είναι ένας πραγματικά εκπληκτικός θησαυρός της Μητέρας Φύσης. Πλούσια πηγή σημαντικών λιπαρών οξέων και βιταμινών Α και Ε αποτελεί ένα αληθινό σύμμαχο ομορφιάς για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά.

Ενυδατώνει σε βάθος, αναδομεί τα κύτταρα, λειαίνει και μειώνει τις ρυτίδες, χαρίζει ελαστικότητα στο δέρμα, μειώνει σημαντικά τα σημάδια και τις παλιές ουλές, ρυθμίζει την έκκριση του σμήγματος, καταπραΰνει από τους ερεθισμούς.Ιδανικό για το μασάζ σώματος  στα  μωρά και μικρά παιδιά. Ιδανικό για να χαρίζει λάμψη στα ξηρά, ταλαιπωρημένα μαλλιά, τονώνει τις ρίζες και  συντελεί δυναμικά κατά της τριχόπτωσης.

το έλαιο Αργκάν  είναι εξαιρετικά πλούσιο σε  βιταμίνη Α, Ε και λιπαρά οξέα Ωμέγα 6 και 9.

Για το πρόσωπο και το σώμα:

  • η συχνή χρήση του  εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες καθιστώντας το έτσι μία μοναδική αντιγηραντική θεραπεία. Προλαμβάνει και μειώνει δραστικά τις ήδη υπάρχουσες  ρυτίδες,  τις λεπτές γραμμές κάτω από τα μάτια (πόδι της χήνας).
  • αναγεννά τα κύτταρα ,  επαναφέρει στο δέρμα την ελαστικότητα του, συμβάλλει στην σύσφιξη του χαρίζοντας νεανική εμφάνιση.
  • έχει άριστες αντιβακτηριδιακές και καταπραϋντικές  ιδιότητες έτσι ηρεμεί το δέρμα και το προφυλάσσει  από ερεθισμούς.
  • προστατεύει από το κρύο και τον αέρα, επαναφέρει την υγρασία στα ξηρά και αφυδατωμένα δέρματα.
  • απορροφάται αμέσως, ρυθμίζει την έκκριση του σμήγματος  μειώνοντας την υπερβολική λιπαρότητα.
  • το έλαιο  Αργκάν είναι  ελαφρά φωτοευαίσθητο για αυτό μην το χρησιμοποιείτε ενώ εκτίθεστε πολύ  στον ήλιο.  Είναι  εξαιρετικό σαν θεραπεία για ενυδάτωση του δέρματος μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.
  • βοηθάει στην καταπολέμηση των σημαδιών και των ραγάδων του σώματος, συνιστάται ιδιαίτερα για την διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά από αυτή για την βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος και την πρόληψη των ραγάδων που εμφανίζονται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, γλουτών και στήθος.
  • μειώνει σε μεγάλο βαθμό  παλιά σημάδια που έχουν προκληθεί από διάφορες αιτίες όπως ακμή ή εγκαύματα.
  • διατηρεί ισορροπημένο το  ph , μαλακώνει  το δέρμα , το  ηρεμεί από ερεθισμούς και ενισχύει την άμυνα του γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό για το μασάζ σώματος  των μωρών αλλά και των μικρών παιδιών.
  • καθημερινό μασάζ στα χέρια  τα επαναφέρει την χαμένη τους υγρασία, προστατεύει δυναμώνει  τα νύχια.

Για τα μαλλιά:

  • επαναφέρει την  χαμένη υγρασία και  λάμψη στα ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά.
  • βοηθάει  στην ανακούφιση από την φαγούρα που προκαλεί η πιτυρίδα καθώς και στην  καταπολέμηση της .
  • η συχνή χρήση του δυναμώνει αποτελεσματικά τις ρίζες των μαλλιών και έτσι προλαμβάνει την τριχόπτωση.
  • είναι ιδανικό για την θεραπεία των σπασμένων άκρων και  ταλαιπωρημένων από την ψαλίδα μαλλιών.
  • προστατεύει τα μαλλιά από την βλαβερή ακτινοβολία του ήλιου και την μόλυνση του περιβάλλοντος.
  • ενυδατώνει , αναδομεί και προστατεύει τα μαλλιά που ταλαιπωρούνται από το χλώριο που βρίσκεται σε πισίνες, από χημικές βαφές και προϊόντα όπως λακ ή τζελ.

Που θα το βρώ?

Αυθεντικό βιολογικό αργκάν από το Μαρόκο θα βρείτε στο Bacchia-eco ethnical store   http://www.bacchia.gr/series/%CF%86%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%B1